dinsdag 14 juli 2015

MSG - E621






MSG, ofwel E621, is niet goed voor ons.
Dat wisten we al. Nu kom ik er op de site van Wij Worden Wakker een mooi betoog, van 't Schrijverscollectief, tegen over MSG:


Het voedingsadditief MSG (monosodium glutamaat) is een langzaam vergif.


MSG zit verborgen achter 25 of meer namen, zoals bijvoorbeeld natuurlijk aroma.
MSG zit zelfs in onze favoriete koffie bij Tim Horton en Starbuck!

Ik vroeg mezelf af of er een actueel chemisch product zou kunnen bestaan dat de grootscheepse obesitas epidemie veroorzaakt en dat is wat een vriend van mij, John Erb, onderzocht heeft. Hij was assistent-onderzoeker aan de Universiteit van Waterloo in Ontario, Canada en heeft jaren voor de regering gewerkt. Hij deed een wonderbaarlijke ontdekking tijdens het bestuderen van wetenschappelijke tijdschriften voor een boek dat hij aan het schrijven was: “De langzame vergiftiging van Amerika.”

In honderden studies over de hele wereld creëerden wetenschappers muizen en ratten met obesitas, om ze te kunnen gebruiken in testen bij studies met betrekking tot diëten en diabetes. Geen enkele rat of muis heeft een natuurlijke aanleg voor obesitas, dus moeten wetenschappers ze zo maken. Zij maken er abnormaal ziekelijke, corpulente creaturen van door hen met MSG te injecteren als ze net worden geboren.
MSG verdrievoudigt de hoeveelheid insuline die de pancreas uitscheidt, waardoor bij ratten (en wellicht bij mensen) obesitas wordt veroorzaakt. Ze hebben zelfs een naam voor de vette knaagdieren: “MET MSG BEHANDELDE RATTEN”.

Toen ik het hoorde, was ik geshockeerd. Ik ben naar de keuken gegaan en heb het houdbare voedsel in mijn ijskast nagekeken.
MSG zat in alles: soepen van het merk Cambell, de dorito’s van Hostess, de gekruide chips van Lays, de garnering van Top, de hamburgerhulp van Betty Crocker, de gravy saus van Heinz, de kant-en-klare diepvriesmaaltijden van Swanson en de slasauzen van Kraft vooral degene met weinig calorieën. Producten die MSG niet noemden op het etiket hadden zoiets vermeld als “gehydrolyseerd voedingseiwit hetgeen slechts een andere naam is voor “Monosodium Glutamaat”.
Het was verbijsterend om te zien in hoeveel voedsel, dat wij elke dag aan onze kinderen geven, dit spul was verwerkt. MSG is onder verschillende namen verborgen, om degenen die de lijst met ingrediënten lezen te bedriegen, zodat ze er niet op gepakt kunnen worden. Andere namen voor MSG zijn in het Engels ”Accent”, “Aginomoto”, “Natural Meat Tenderizer” (natuurlijke vleesverzachter), etc.

Maar hier blijft het niet bij.Toen onze familie uit ging eten, zijn we in restaurants begonnen met te vragen welke gerechten van het menu MSG bevatten. Veel bedienden, zelfs de managers, bezworen dat zij geen MSG gebruikten. Maar toen wij de ingrediëntenlijst vroegen, die zij ons ongetwijfeld met tegenzin overhandigden, vonden wij overal MSG en gehydrolyseerd voedingseiwit. Burger King, Mc Donalds, Wendy’s, Taco Bell, alle restaurants zelfs de beter gekwalificeerde zoals TGIF, Chili’s, Applebee’s en Denny’s gebruiken MSG in overvloed. Het restaurant PKF (Kentucky Fried Chicken) schijnt de grootste overtreder te zijn: MSG zat in elke kipschotel, saladesaus en bruine saus. Niet zo verwonderlijk dat ik het laagje op het vel lekker vond – hun geheime kruid was MSG.

Waarom zit MSG in zoveel voedingsmiddelen die wij eten? Is het een conserveringsmiddel of een vitamine? Niet volgens mijn vriend John Erb. In zijn boek “De langzame vergiftiging van Amerika” geeft hij aan dat MSG aan voeding wordt toegevoegd vanwege het afhankelijkheidseffect dat het bij de mens veroorzaakt. Zelfs de propaganda website, die door de lobbygroep van de voedselindustrie wordt gesponsord, legt uit dat de reden waarom zij MSG aan de voeding toevoegen is dat de mensen meer zullen eten.
Een studie bij ouderen heeft aangetoond dat oudere mensen meer eten als MSG aan hun voeding wordt toegevoegd. De bond van de lobbygroep voor MSG stelt dat meer eten goed is voor oudere mensen, maar wat betekent dat voor de rest van ons?
“Ik durf te wedden dat je er maar een van kunt eten”(reclame van Lays chips), krijgt zo een heel andere betekenis met betrekking tot MSG. En wij ons maar afvragen waarom de natie lijdt aan overgewicht.

De fabrikanten van MSG zelf geven toe dat zij mensen afhankelijk maken van hun producten. Dat zorgt ervoor dat mensen eerder hun producten kiezen dan die van de concurrent en de mensen meer eten dan wanneer er geen MSG zou zijn toegevoegd.

Niet alleen is MSG wetenschappelijk aantoonbaar de veroorzaker van obesitas, het veroorzaakt tevens afhankelijkheid. Sinds haar intrede in de Amerikaanse voedingsketen, 50 jaar geleden, wordt MSG steeds meer in grote doses toegevoegd aan kant-en-klaarmaaltijden, soepen, snacks en aan menu’s in fastfood restaurants, die wij elke dag plachten te eten.

De FDA heeft geen enkele limiet gesteld aan de hoeveelheid die aan de voeding kan worden toegevoegd. Zij claimen dat het veilig is om er zoveel van te eten als men wil. Maar hoe kunnen ze dat zo zeker claimen als er honderden wetenschappelijke onderzoeken zijn met titels zoals de onderstaande:

“Door MSG corpulente ratten als model voor de studie van obesitas” Gobatto CA, Mello MA, Souza CT Ribeiro. IA. Res. Commun Mol Pathol Pharmacol. 2002.

« Adrenalectomie heft de uitscheiding van hypothalamische serotinine op, zowel bij normale ratten als de door MSG corpulente ratten” Guimaraes RB. Tell MM, Coelho VB, Mori C, Nascimento LE CM, Ribeiro. Brain Res. Bull. Augustus 2002.

Door neonatale behandeling met MSG veroorzaakte obesitas, bij spontaan hypertensieve
ratten: een dierlijk model van de veelvuldige risico’s” Iwase M, Yamamoto M, lino K, Ichikawa K, Shinohara N, Yoshinari Fujishima. Hypertens Res. Mars 1998.

« Door injecties met MSG veroorzaakte hypothale  letsels gedurende de zoogperiode en de dienaangaande ontwikkeling van obesitas”, Tanaka K, Shimada M, Nakao k kusumoki. Exp Neurol. Octobre 1978.

Nee, de datum van deze laatste studie is geen typefout ; ze werd gepubliceerd in 1978. Zowel de medische onderzoeksinstanties als de voedingsindustrie kennen al decennialang de bijwerkingen van MSG.
Veel meer studies, die in het boek van John Erb genoemd worden, leggen een verband tussen MSG en diabetes, migraine en hoofdpijnen, autisme, ADHD en zelfs Alzheimer.
Wat kunnen wij nu doen om de voedselindustrie te laten stoppen met het dumpen van dit dikmakende en verslavende MSG in onze levensmiddelen, die de obesitasepidemie veroorzaakt die we heden ten dage zien?

Enkele maanden geleden heeft John Erb zijn boek en zijn zorgen gepresenteerd aan een van de hoogste regeringsfunctionarissen van het Welzijnsministerie in Canada.
Terwijl hij in het regeringskantoor zat, zei de functionaris tegen hem: “Natuurlijk weet ik hoe slecht MSG is, ik zal het spul nooit aanraken.” Maar diezelfde functionaris weigert het publiek te vertellen wat hij weet.

De grote media willen het ook niet aan het publiek vertellen omdat zij bang zijn voor problemen met hun adverteerders. Het schijnt dat de terugval in de fastfoodindustrie hun profijtgrens kan schaden. De voedingsproducenten en restaurants hebben ons echter gedurende jaren afhankelijk gemaakt van hun producten en wij betalen nu de prijs daarvoor. Onze kinderen zouden niet de vloek van obesitas moeten dragen, die wordt veroorzaakt door een voedingsadditief dat een verslaving veroorzaakt.
Maar wat kan ik eraan doen? Ik ben slechts een stem. Wat kan ik doen om het vergiftigen van onze kinderen te stoppen, terwijl onze regeringen de financiële bescherming van de industrie die ons vergiftigt, veilig stelt?

Het aanklagen van MSG is onze verantwoordelijkheid dus zeg het voort!


't Schrijverscollectief



ZEG HET VOORT!




Geen opmerkingen:

Een reactie posten