dinsdag 14 april 2015

Kweekvis





EET JIJ GEEN VLEES?! Uuhhh nope, nooit gedaan.
NOOIT GEDAAN? ECHT NIET?! Uuhhh, nope. Ik kreeg het al toen ik klein was niet weg en nu eet ik het alleen als het niet anders kan. Niet uit principe (hoewel ik, sinds ik volwassen schijn te zijn, wel heel anders tegen vlees aan kijk en er dus ook inmiddels wel een stuk bewuste keuze bij zit), maar ik vind het ook gewoon niet lekker (ik kreeg het nooit weg, zoals ik al zei...).
O, MAAR DAN EET JE ZEKER WEL HEEL VAAK VIS? Uuhhh, nope dus, eigenlijk ook niet.
OH?

Inderdaad geen vlees en geen vis en tóch (of waarschijnlijk juist daarom...) ben ik gezond en nooit (zelden) ziek.
Want je wilt niet weten wat er allemaal in vis zit!
Je móet vis eten, roept iedereen om je heen. Vis is gezond! Vette vis zoals zalm bijvoorbeeld, helemáál! Die vetten en andere gezonde ingrediënten heb je nódig!
Eens! Als je tenminste goede vis hebt! Want 90% van de tijd heb je geen idee wat je in je pan of oven mikt. Want 90% van de tijd is het namelijk kweekvis! En die is alles behalve gezond!
Die prachtige roze dikke zalmmoot? Iiieeekkkk! Wist je dat zalm helemaal niet roze is?!
En heb je wel eens zo'n verschrikkelijk stinkende vishal bezocht waar de vissen je met open ogen én bek(!) liggen aan te kijken? Die open bek is echt niet uit bewondering voor zijn passanten! Hij kon hem gewoonweg niet meer dicht krijgen vanwege alle gif die in het water waarin hij 'leefde' werd gegooid en die hij dus binnenkreeg! En jij dus ook als je hem opeet!
Maar het gaat hier niet alleen om zalm, ook over tilapia filets en vele andere soorten die in de schappen liggen.

Nou at ik al zelden vis (of vlees), maar ik let nu wel nóg beter op voor ik iets kies, koop of bestel.
Wild gevangen vis is namelijk wel iets anders dan gekweekte vis!
En deze informatie is niet uit mijn duim gezogen. Lees verder, kies bewust en vertel het verder!

Citaat van DutchAmazingNewsBlog:
In Noorse viskwekerij spartelen honderdduizenden zalmen door elkaar.
Undercoverbeelden tonnen hoe mannen in witte pakken producten in het water gooien. Het zijn pesticiden, die de zalmen moeten beschermen tegen ziekte en parasieten. Maar de mannen dragen ook gezichtsmaskers, omdat de producten het menselijk zenuwstelsel aantasten. Een paar weken later liggen deze vissen op onze borden als fijne stukken Noorse zalm.

Lees verder

Citaat van Wakker Dier:

Het leven van een kweekvis

Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat vissen pijn, stress en angst waarnemen. Toch bestaat er geen regelgeving die het welzijn van vissen beschermt, niet voor wildgevangen vis en niet voor kweekvis. Het vissenleed in de kweekvisserij is enorm. In Nederland wordt paling, meerval, claresse, tilapia, snoekbaars, tarbot, steur en tong gekweekt. Ze leven in gesloten systemen: grote tanks met heel veel vissen. In het wild leggen ze enorme afstanden af. Zo zwemt de paling twee keer in zijn leven van de Sargassozee naar Europa, een afstand van ongeveer 6.000 km. In de Nederlandse vistanks is er amper ruimte om te zwemmen. Zo is er per meerval van 1,25 kilo bijvoorbeeld slechts 3 liter water om in te zwemmen. Door ziektes, kannibalisme en stress is de sterfte onder kweekvissen groot. Bij de meerval sterft 10 tot 20 procent vroegtijdig, bij de paling loopt dit op tot wel 50 procent.
Lees verder

Citaat over Sushi van A Healthy Life:
De vis
Vis is op zich gezond. Veel mensen klagen over de aanwezige kwik, maar dat is niet het hoofdprobleem. De kwik wordt door de aanwezigheid van selenium amper opgenomen. Het hoofdprobleem is dat het hier om kweekvis gaat. Kweekvis kan hormonaal worden behandeld met o.a. testosteron. Ook krijgt kweekvis preventieve antibiotica. Daarnaast krijgt kweekvis voor een deel graan te eten. Door de graan wordt het niet een bron van omega 3, maar van omega 6 en deze omega werkt ontstekingsbevorderend. Een kilo kweekvis krijgt gemiddeld zes kilo wilde visjes als voer te eten, wat trouwens niet echt milieuvriendelijk is.
De krab in sushi is overigens gewoon Surimi. Surimi is nepkrab dat wordt gemaakt van visresten samen met zetmeel, eiwit, zout, plantaardige oliën, sorbitol, suiker, soja-eiwit, kruiden, kleurstof en smaakstof. Veel kweekvis bevat wel omega 3 maar dit is al deels geoxideerd omdat het voer van slechte kwaliteit is zoals gebroken lijnzaad. Dit is goedkoop in aanschaf, maar helaas al geoxideerd voordat het geconsumeerd wordt. Geoxideerde vetten zijn schadelijk voor de gezondheid.
Lees verder


Citaat van VTM.be:
In gekweekte vis zitten vijf keer meer dioxine, PCB’s en andere schadelijke stoffen dan in ander voedsel. Dat komt omdat gekweekte vis wordt gevoederd met visafval dat hoge dosissen etoxyquine bevat. Onderzoekster Victoria Bohne ontdekte het en publiceerde een rapport over dit type pesticide: “Iedereen ging ervan uit dat dit een veilig product was. Maar de stof is gewoon giftig”, zegt Bohne. Ze mocht uiteindelijk haar bevindingen niet publiceren, onder druk van de industrie.  
Lees verder


Citaat van Healthy Bytes:
Hier nog wat andere pesticiden die in de vissen belanden: cypermethrine, deltamethrin, emamectine, taflubenzuron en azamethifos. Deltamethrin is ‘giftig voor waterdieren, in het bijzonder vissen’. Azamethifos wordt bij gekweekte zalm gebruikt voor de bestrijding van zeeluis. De stoffen zijn irriterend voor de ogen, huid en luchtwegen en gevaarlijk voor het zenuwstelsel.
In zalm worden hoge concentraties arseen, pcb’s, dioxines, dieldrin en toxafeen gevonden. Dieldrin en toxafeen kunnen schadelijke effecten hebben op het centraal zenuwstelsel, met als gevolg beven en stuiptrekkingen. De zalm slaat gif in zijn vet op, waardoor soms tot negen miljoen keer meer sporen van giftige stoffen in de zalm worden gevonden dan in het water waarin ze zwemmen.
Zonder kleurstoffen zou de zalm er asgrijs uitzien. De mooie roze kleur dankt de vis aan de kleurstoffen astaxanthine (E161j) en Carophyll, gemaakt door farmareus Roche. Sinds 1 juni vorig jaar mag slachtafvalweer in het voedsel van zalmen worden gedraaid. Dat was sinds de gekkekoeienziekte verboden.
Lees verder



En ook best schokkend: Bron: Kijk bewust


Doe er mee wat je wilt. Maar ik hoop dat je beseft dat niet alle vis gezond is...
Hou je ogen open en kies/koop bewust!



Wat is nog verantwoorde vis?:
- Bezoek de site Goede vis
- Veel supermarkten verkopen ook wilde vis. Te herkennen aan het volgende logo:


Geen opmerkingen:

Een reactie posten