maandag 30 maart 2015

Hij wist het al...


President Kennedy...

Van het leven beroofd. 
Tot op heden zou nog altijd niet bekend zijn waarom en door wie...

Ik zeg; trek zelf je conclusie.




vrijdag 27 maart 2015

Patent op biologische producten




Aansluitend op het stuk over TTIP werd ik via een bericht op Facebook geattendeerd op een artikel (petitie) waarbij de Europese commissie zich hard maakt voor het 'Verbod op patenten op biologische producten'.

Diverse artikelen betreffende het TTIP waarschuwen ons al voor de risico's die dat verdrag met zich meebrengen, óók voor onze levensmiddelenindustrie. Zo zal de verplichting om op de verpakking te vermelden wat er in onze levensmiddelen zit, komen te vervallen. Dat betekent dus dat ze ongestoord kunnen toevoegen (of weglaten) wat ze maar willen. Met alle risico's voor onze gezondheid van dien.
Best eng!

Daarnaast proberen grote zaadbedrijven wereldwijd de macht over onze groenten te krijgen. Monsanto bijvoorbeeld, beweert een makkelijker te oogsten broccoli te hebben uitgevonden en wil de rechten van deze broccoli/zaden exclusief claimen. Of te wel: patenteren (daarnaast hebben ze nog 60 andere patenten aangevraagd...).
Daarmee krijgen ze dus (nog) meer zeggenschap over de voedingsmiddelenindustrie en dus ons eten.

Monsanto is producent van bestrijdingsmiddelen, genetisch gemodificeerde gewassen (en dat is niet fraai..) én 's werelds grootste zaadbedrijf. Bovendien niet bepaald een lievertje!! Want zoals je zou verwachten (willen of hopen) dat dat allemaal in het belang van de volksgezondheid is, moet ik je teleur stellen. Het is vooral in het belang van de geldtoevoer en machtspositie van meneer hemzelf...
Producten, zaden, groenten, ze zitten allemaal boordevol giftige en/of synthetische rotzooi. Want hoewel die bestrijdingsmiddelen misschien ongedierte van onze gewassen weren, komt het uiteraard ook ín onze gewassen die wij vervolgens nietsvermoedend 'lekker opeten' (en dan heb ik het hier nog maar even verder niet over wat dat doet met onze gezondheid...).

Diverse boeren zijn, door toedoen van Monsanto, door rechtszaken en claims, over de kop gegaan, omdat ze niet volgens of met zijn producten werken. Eerlijke en gezonde producten/groenten worden daarmee in de toekomst dus zeldzaam.
En zo zal het in de toekomst nog veel meer landbouwbedrijven, kwekers en telers vergaan als we accepteren dat je patent aan kunt vragen op zaden...


Op 4 maart jl. wijdde Zembla (Vara) een item aan Monsanto.


Uitzending Vara Zembla 4 mrt '15



Reactie Staatssecretaris Sharon Dijkstra van Economische Zaken:

1. Ik vind het zorgelijk dat de wereldvoedselvoorziening dreigt te worden geconcentreerd bij een paar multinationals. Ik vrees dat dit ten koste gaat van de mogelijkheden van plantenveredeling en de keuzevrijheid van kwekers, telers en consumenten. Dit kan negatieve gevolgen hebben voor de voedselzekerheid.

2. Om dit probleem aan te pakken wil ik in Nederland een wet ingevoerd waarmee in het Nederlandse octrooirecht net als in het kwekersrecht al een beperkte veredelingsvrijstelling (kwekersvrijstelling) is bereikt. Ik wil verdergaande wijzigingen doorvoeren ten gunste van kwekers, maar daarvoor is in ieder geval wijziging van de Europese regelgeving nodig. Tijdens het Nederlandse voorzitterschap van de Europese Unie volgend jaar zal ik initiatieven nemen om dit te bespoedigen.



Meer lezen?


woensdag 25 maart 2015

TTIP - NEE!




TT- wat?

T T I P !
Transatlantic Trade and Investment Partnership.
Ofwel: Transatlantische Vrijhandels en Investeringsverdrag.

Zonder dat wij burgers er van op de hoogte zijn, zijn er in het geheim onderhandelingen gaande tussen de Amerikaanse en Europese overheid om de handel tussen Europa en de VS makkelijker te maken; het Transatlantische handelsakkoord.
Het doel is de handelsbarrières op te heffen, op een groot deel van de economische gebieden, die het eenvoudiger moeten maken om goederen en diensten tussen de VS en Europa te verhandelen (kopen en verkopen).
Niet ten bate van ons (ook al zullen ze het zo verkopen), maar vooral in het voordeel van de multinationals...

Toen ik er over hoorde en las schrok ik me rot!
Ze zijn gewoon onze stoelpoten onder ons vandaan aan het zagen!! En waarom laat onze 'democratische' staat dit toe? Waarom grijpt niemand in? We worden gewoon in een slangenkuil geworpen!
En, waarom wéten we dit niet? Waarom horen we dit niet op het acht uur journaal en waarom puilen de kranten niet uit over deze onderhandelingen? Waarom heeft niemand het hier over?!
Kunnen ze ons dit gewoon aandoen? Kunnen ze dit verdrag gewoon zomaar zonder meer gewetenloos en schaamteloos tekenen?
Blijkbaar...

Maar moeten we dit willen?  NEE!!!!
Het is namelijk niet zo maar iets. Iets dat over een half jaar weer terug gedraaid kan worden. Volgens mij teken we gewoon ons eigen doodvonnis!
'Nou nou, zo erg zal het vast niet zijn, ze zijn daar in Den Haag toch niet gek?', zullen veel mensen zeggen.
Maar zo erg gaat het wèl worden en zo gek zijn ze vrees ik wèl.
We hebben, als dit verdrag getekend gaat worden, namelijk niks meer te zeggen.
Amerika zal de regie in handen hebben en wij, simpele burgers, zijn de dupe. Wij hebben straks echt niks meer te zeggen!
Dus wordt het hoog tijd dat iedereen uit zijn slaapwandel-modus komt en verder gaat kijken dan naar wat ze ons, via de media, voor waarheid willen verkopen.


Een paar stukjes uit artikelen over TTIP van de sites 'Gewoon-nieuws' en 'Want to Know'.

Door het verdrag wordt de greep van het internationale bedrijfsleven op burgers, samenlevingen en regeringen nog groter dan nu al het geval is. De globalisering kent meer verliezers dan winnaars. Lonen en salarissen groeien nauwelijks meer. Integendeel, arbeid moet goedkoper worden om te kunnen concurreren met het buitenland. De praktijk is dat de winst door lagere arbeidskosten regelrecht in de zakken van het management en de aandeelhouders verdwijnt.

Verder bestaat de vrees dat het akkoord zal leiden tot een verlaging van de Europese normen op het gebied van milieu en voedselveiligheid. Voorbeelden zijn de mogelijke legalisering van met hormonen behandeld vlees, of het einde van het EU-verbod op schadelijke desinfectiemiddelen en bestrijdingsmiddelen in de land- en tuinbouw. Nationale- en Europese regels die de consument moeten beschermen worden door TTIP vogelvrij verklaard.

Er is inmiddels veel ophef over deze besprekingen, omdat de VS een soortgelijk ‘handelsverdrag’ heeft met Zuid-Amerika, wat geleid heeft tot een uiterst dominante rol van de VS in de handelsbetrekkingen tussen Zuid- en Noord Amerika. Een voorbeeld van de ongeëvenaarde scheefgroei is de vernietiging van maar liefst 4.000 ton zaden (4 miljoen kilo..!).
Het blijkt dat
 Colombiaanse overheidsinstellingen méér dan 4000 ton zaadgoed, dat door lokale boeren was geproduceerd, zonder pardon vernietigd hebben. Aanleiding was de ratificering van vrijhandelshandelsverdragen met de VS en Europa, waardoor wetten werden ingevoerd die het gebruik van inheemse en creoolse zaadrassen opeens illegaal maakte. Een waarschuwing..!?


 TTIP zal zorgen voor een verdere uitholling van de democratie. Door een vrijhandelsakkoord als TTIP zal het moeilijker worden voor regeringen om markten te reguleren in het algemeen nationaal belang. Bovendien bevat dit verdrag een regeling over ISDS (Investor State Dispute Settlements). Deze bepaling geeft bedrijven het recht schadevergoeding te eisen als wetten hun winst bedreigen. Hierdoor wordt het democratisch beginsel, dat de wetgevende bevoegdheid bij de burgers en hun verkozen vertegenwoordigers ligt, ondergraven.

In 'Zondag met Lubach' zocht Arjan Lubach van de VPRO het uit (15 maart '15):




Ik hoop van harte dat je verder gaat lezen, (onder)zoeken én dat we massaal de verschillende petities gaan tekenen om te voorkomen dat dit verdrag op korte termijn een onomkeerbaar feit is!!


Links naar petities:


Meer lezen?





woensdag 18 maart 2015

Zo mooi...



..had het vandaag kunnen worden!
De voorspellingen waren positief. Mooi zonnig weer, spring is in the air!

Maar helaas, het mag (weer) niet zo zijn.

Als ik de zon op zie komen zie ik daar al de eerste chemtrails.



Het zijn niet de reguliere strepen (contrails) die vliegtuigen achterlaten, want zie komen alleen héél hoog in de lucht voor waar het min zoveel is.
Die strepen zijn condens en lossen op.
Deze chemtrails echter worden veel minder hoog in de lucht gespoten en waaieren uit.





En zo is het al om 9.15u in de ochtend weer 'licht bewolkt' en hebben
we een flauw zonnetje.
En dat terwijl het zo'n mooie dag had kùnnen zijn....





Meer lezen?:
Gewoon nieuws

dinsdag 17 maart 2015

Geen winnaars





De oorlogen van morgen hebben geen winnaars!

‘…Veel van de gelukkigste mensen bezitten het minst.

(Maar) als je probeert te nemen wat de Aarde je biedt, wordt je opgesloten.

Dus leven we volgens ‘hun’ regels.

Voor ons is ons pad uniek, maar samen zijn we niets meer dan brandstof.

De brandstof die de elite voortstuwt.
De elite die zich verstopt achter de logo’s van hun corporaties
We leven in een wereld, op de rand van instorten
De oorlogen van morgen hebben geen winnaars…’



Meer lezen?:
Gewoon nieuws
Final wake up call
Want to Know
Poppenspelers

maandag 16 maart 2015

Spijker op de kop




Afgelopen week had ik visite.
Voor de lunch werden er van die overheerlijke harde Italiaanse bollen meegebracht. En hoewel ik me daar voorheen op zou hebben gestòrt, liet ik ze moeiteloos aan me voorbij gaan.

Later die dag belandde we met de kids bij de Italiaanse ijssalon. IJsje?
'Neh, dank je'.
En dan komt ie: 'het leven moet wel leuk blijven hè?!'

BINGO! De spijker op zijn kop! U gaat door naar de volgende ronde!

Want het leven blijft júist leuk nu ik veel meer bewust ben van wat ze allemaal met ons eten doen en wat ik in dat gat onder mijn neus stop! Mijn leven zal ook lánger leuk blijven, omdat ik minder snel ziek zal worden.
En biologisch eten is écht geen straf (óók niet voor de kinderen!). Als het niet te vreten was, dan zou ik het (met mìjn ruggengraat...) echt niet lang volhouden en die, weet ik hoeveel andere mensen die biologisch eten, ook niet (denk ik), want we zijn natuurlijk niet van Lotje getikt hè?!

Maar ik snap het wel hoor. Heel goed zelfs.
Toen iemand mij een paar jaar geleden vertelde dat hij bewuster aan het eten was en het had over de E-nummers en het boekje 'Wat zit er in uw eten', haakte ik ook af. Geef mijn portie maar aan Fikkie, ik eet nog lekker effe lekker door', was destijds ook mijn gedachte.
Als ik destijds die keuze om bewuster te gaan eten/leven zou hebben gemaakt, zou ik het nog geen 2 weken hebben volgehouden. Puur omdat ik het niet wilde. Ook omdat ik het niet begreep, het nut er niet van inzag en liever 'gewoon een leuk leven had'.

Dus ik snap die reactie wel en ik vind het prima.
Ik weet zelf in ieder geval dat het me goed doet (ik voel me serieus beter en dat geloofde ik voorheen ook niet) en dat ijsje doet me werkelijk helemaal niks. Daarbij is het gewoon echt helemaal niet vervelend om (overwegend) biologisch te eten. Het eten is écht niet minder lekker (en ik ben altijd een enorme zeikerd geweest met eten, dus als ik dat zeg...).
En nu er een knop om is in mijn hoofd, heb ik ook geen onbedwingbare behoefte meer aan iets anders. Het water loopt me dus ook niet langer in de mond van zo'n heerlijke Italiaanse bol of té lekker Italiaans ijsje. Maar dat komt alleen maar omdat het een bewuste keuze is om anders te eten. Omdat ik het wíl. Omdat ik nu zoveel meer weet.
Maar als jij dat niet wilt, dan is dat oké.
Hopelijk vind jij het dan ook oké dat wij (alle vier!) wel anders eten.






Meer lezen?

Tip voor als je zelf aan de slag wilt: het boekje 'Wat zit er in uw eten' van Corinne Gouget is een aanrader, maar je kunt ook app's downloaden

vrijdag 13 maart 2015

Avaaz






AVAAZ is de actievoerende beweging die de stem van gewone mensen laat doorklinken in wereldwijde besluitvorming.

Via online campagnes stelt Avaaz (= 'stem') ons in staat om actie te nemen tegen dringende nationale én internationale problemen.

Avaaz werd in 2007 opgericht met een eenvoudige democratische missie: burgers uit alle landen samenbrengen om de kloof te dichten tussen de wereld die we hebben en de wereld die we wensen.

Avaaz stelt ons in staat om issues die ons aan het hart gaan zélf aan de kaak te stellen door een eigen petitie te starten. De leden van Avaaz bepalen namelijk grotendeels waar aandacht voor nodig is.
Dus mocht je van mening zijn dat jij als eenling de wereld niet kunt veranderen.... zie hier de mogelijkheid om een verschil te maken!

Avaaz kwam reeds in actie om tal van redenen.

En wij kunnen daar aan bijdragen, wij kunnen helpen, wij kunnen dat verschil maken en de wereld redden!
Ikzelf heb zojuist nog een petitie ondertekent tegen Monsanto/GMO.

Op hun site kun je je aansluiten. Zodra er een petitie is goedgekeurd, ontvang je een mail en kun je de actie steunen (en delen/doorsturen).

Dat is denk ik ook de kracht van Avaaz; mensen samen brengen, samen ergens (geweldloos) voor gaan staan, zodat ze niet meer om ons heen kunnen!
Want daar gaat het om. Als individu zijn we kwetsbaar als we herrie gaan maken, maar zoals het spreekwoord niet voor niets zegt: 'samen staan we sterk'.
Als we met zijn allen wakker worden en ons niet meer voor de gek laten houden, dan kàn onze wereld, ons leven veranderen!

Lees erover, praat erover en DEEL!



Mocht je meer willen lezen over wie er achter de organisatie zit en of het wel betrouwbaar is.
Hier volgen enkele links naar onafhankelijke sites:
Want to Know
Nine for News
More intelligent Life
The Guardian




donderdag 12 maart 2015

Vaccins





Je kind(eren) wel of niet laten inenten?

Toen ik in 2005 voor het eerst moeder werd, heb ik mezelf als brave (of slapende?) burger die vraag niet eens gesteld!
Túúrlijk liet ik mijn kinderen inenten, zonder er een seconde over na te denken. Want dat hoort toch? Je wilt tenslotte niet dat je koters ziek worden. Toch?

En dat is de algehele tendens die er anno 2015 nog altijd heerst?!
Wij werden ook ingeënt, want (buiten dat het verplicht is ?!?!) was dat 'de gewoonte'. We willen natúúrlijk niet dat onze kinderen ziek worden. En dat voorkom je door ze in te enten. Dat is tenminste wat we geloven. Dat is wat ons geleerd is. Dat is wat ze wíllen dat we geloven. Dat is onze waarheid.
En dus zetten wij de trend, zonder nadenken, gewoon braaf voort.

Maar hoe idioot is het dat we verplicht zijn om onze kinderen in te enten?! Hallo!! Wat is er met onze keuze vrijheid gebeurd?
Je moet echt van goede huizen komen als je het niet laat doen. En dan heb ik het nog niet eens over de weerstand en de oordelen van je omgeving waarop je stuit als je zo sterk en dapper bent om je eigen keuze te maken. Niet eenvoudig om dan je eigen koers te varen.

Tot je eindelijk eens zélf gaat nadenken en gaat lezen.
Want tot dan toe zijn waarheden en oordelen gebaseerd op niks anders dan onwetendheid, op informatie die je zomaar voor waarheid hebt aangenomen.
En inmiddels is (mij in ieder geval) wel duidelijk dat die zogenaamde waarheid in een groot aantal gevallen één grote leugen is.

Zo dus ook het geval waar het vaccins betreft.
Je wilt (eigenlijk) niet wéten wat voor ellende vaccinaties bevatten en wat voor ellende ze kunnen veroorzaken! Wat voor beperkingen, problemen en ziektes (jawel! Hoe ironisch...) ze kunnen veroorzaken. Zoals? Nou bijvoorbeeld ADHD en autisme...of in het ergste geval...de dood...
Natuurlijk is dat lastig om te horen, laat staan om te geloven! Alsof ik zeg dat de kleur blauw geen blauw heet, maar oranje. Het is verwarrend, je wílt het ook niet geloven, want wat blijft er dan over van je waarheden, je overtuigingen?
Tja, niet veel, vrees ik....

Dus misschien wordt het tijd om eens verder te kijken en je niet langer als een blinde te laten leiden.
Neem het ook zéker niet klakkeloos van mij aan! Ik hoop alleen dat je gewoon een beetje bewust wordt, want niet alles is wat het lijkt, niet alles wat ze zeggen is waar (zelden zelfs) en weet dat je een keuze hebt. Ik weet in ieder geval wel dat ik niet  meer zomaar zonder meer één of meerdere naalden in de lijfjes van mijn kindjes (of mijzelf) laat jassen! Maar lees verder en concludeer zelf...

Maar om te voorkomen dat ik hier nu een kilometers lange blog ga schrijven waar niet doorheen te komen is, deel ik heel graag een aantal links naar interessante sites/artikelen met diverse onderwerpen die allen betrekking hebben op de gevaren/risico's/gevolgen van vaccinaties:


Hopelijk daag ik je hier een heel klein beetje uit om verder te lezen, te
onderzoeken wat het beste is, en zèlf je keuze te maken als dat van toepassing is. 








woensdag 11 maart 2015

De Geheime Oorlog

Chemtrails, de geheime oorlog.

Bron foto: www.gwoon-nieuws.nl


Al eerder schreef ik kort over chemtrails.
Dat ik er op terug zou komen (en dat zal in de toekomst nog wel vaker gebeuren....) was op dat moment al wel duidelijk voor mij.

Want wat gebeurt er boven onze hoofden?!

Op www.gewoon-nieuws.nl kom ik een artikel en filmpje tegen dat ik jullie niet wil onthouden.

Een kort citaat uit het artikel:

Aan het woord zijn een aantal onderzoekers en deskundigen die uitleggen wat er boven onze hoofden gebeurt, welke gifstoffen wij dagelijks over ons heen krijgen, wie het doen en waarom het wordt gedaan. En ook hoe desinformanten te werk gaan, die betaald worden door de Europese Unie van ons belastinggeld.
Wat te doen? De wetenschappers in de documentaire doen een oproep:  “Het is misschien nog niet te laat om het tij te keren: we moeten proberen biologen hierin te betrekken, medici, chemici, ecologen, serieuze en eerlijke administrateurs, hen te vragen om bij te dragen en te helpen met hun kennis en vaardigheden en zoveel mogelijk mensen te bereiken, te beginnen bij de buren, familieleden en vrienden.”

Ik zou zeggen: kijken en delen waar je kunt!  Want zoals opgemerkt wordt in deze documentaire: ‘We worden vergast alsof we ratten zijn’. En daar betalen we zelf het meeste aan mee! Ook dit moet echt stoppen, dus laten we wakker worden, zijn en blijven!







Wil je een petitie tekenen tegen chemtrails?: 
http://petities.nl/petitie/stop-chemtrails-nu-en-weermanipulatie-nu


Net als ik in 'Door de bank genomen'  schreef:
LEES EROVER, DENK EROVER EN PRAAT ER OVER!


Meer lezen?:


dinsdag 10 maart 2015

Door de bank genomen


De Toren van Basel

Een ander onderwerp.... geld.
In Nederland kun je gewoon niet zonder bankrekening. Dat is gewoonweg uitgesloten en onmogelijk. Betaal je een keer ergens een grote som geld contant, dan kun je er op wachten dat de belastingdienst bij je op de stoep staat. We worden door de bank genomen...
Inmiddels is het zelfs zover dat je voortaan bijna gedwongen wordt om met je pinpas te betalen. Let maar eens op in winkels. Soms heb je alleen pinkassa's en daar komen er steeds meer van. Op den duur kúnnen we dus naar alle waarschijnlijkheid niet eens meer contant betalen!

De argumentatie?: Alles in belang van onze eigen veiligheid.
De waarheid?: Zo kunnen ze ons precies in de gaten houden!

Onzin en complotgedachte? Ik zou niks liever willen dan dat toe te geven, maar helaas...
Overdrijf ik en zal het allemaal wel meevallen? Ook ik hoopte dat toen ik het voor het eerst hoorde.

Inmiddels weet ik echter (helaas!) beter. De wereld is namelijk écht zo verknipt dat 'ze' ons in de gaten willen houden, precies onze gangen willen nagaan en controle willen hebben over ons doen en laten én over wat we denken en geloven. Niet voor ons eigen bestwil in deze 'zo gevaarlijke wereld', maar om de controle te hebben!

Helaas is het lastig om de waarheid aan het licht te brengen, want ook het internet wordt bewaakt en zo wordt echt nieuws verwijderd zodat we met zijn allen braaf blijven geloven wat ze ons voorschotelen.
Gelukkig zijn er echter ook mensen die volhouden en hun nek wèl durven uitsteken en, soms letterlijk met gevaar voor eigen leven, ons willen informeren over hoe het er wèrkelijk aan toe gaat.

Zo is er bijvoorbeeld een prachtige groep van 5 bekende Nederlandse mannen, die samen 'de Verleiders' vormen. Zij stellen het bankwezen in Nederland aan de kaak. Helden!!
De trailer van hun voorstelling:



Bij 'De Wereld Draait Door' gaven zij (voorafgaand aan een eerdere voorstelling) een interview en deze maand treden ze op in Carré! Helaas is de voorstelling uitverkocht, maar tegelijkertijd vind ik dat bijzonder bemoedigend, want blijkbaar worden langzaamaan steeds meer mensen wakker...
Via www.ninefornews.nl kun je het interview zien.

Wil je zelf iets doen en de toekomst voor ons allemaal verbeteren? Teken dan het initiatief op Burgerinitiatief Ons Geld.
'Burgerinitiatief Ons Geld' is een initiatief gestart om het onderwerp geldschepping op de agenda van de Tweede Kamer te krijgen. 'Het bespreekbaar maken van geldcreatie is een eerste stap. Een concrete oplossing is een tweede stap'. Hoe meer handtekeningen, hoe krachtiger het signaal richting de politiek. Dus doen!

Je hoeft me natuurlijk niet te geloven, maar oordeel zelf!

Zoals George van Hout zo treffend zegt in het interview in
De Wereld Draait Door:
LEES EROVER, DENK EROVER, PRAAT EROVER!



woensdag 4 maart 2015

Uitdaging: Feestje!






We stonden (weer) voor een uitdaging: een feestje!
Een kinderfeestje en de ervaring leert dat het snoepgoed, chips en ranja voor het grijpen staan. Een paar van de vele dingen die we op dat feestje tegenkomen, die wij thuis inmiddels aanmerken als 'Rood'.
In ons boekje 'Weet wat er in uw eten zit', en op de app die ik heb gedownload, worden de E-nummers die je serieus moet vermijden, gekenmerkt door de kleur rood. Vandaar.

Maar ja, zie al dat lekkers (en zwaar slechte) spul maar eens te negeren als je 9 en 7 bent. Geen makkelijke klus! (zelf ben ik ook een behoorlijke zoetekauw, dus mijn ruggengraat werd ook getest..)
Toch komt het vast wel goed, want is het ook niet verboden als er iets 'slechts' gegeten wordt, het is gewoon een keuze.

Het viel inderdaad niet altijd mee, maar ik ben trots. De mannen hebben écht wel al die lekkere zooi gegeten (ik ook...), maar dachten er wel over na en hebben aanzienlijk minder naar binnen gewerkt dan voorheen.

Dus ik denk dat de grootste uitdaging voor ons voortaan vooral zal zijn wanneer je mensen tegenover je hebt die onze keuze niet (kunnen/willen) begrijpen en dus niet respecteren.
Maarrrrr....so far so good!






maandag 2 maart 2015

McDonalds friet





Al eerder was ik een artikel tegen gekomen met als titel: 'Friet Mc Donalds bestaat uit 19 ingrediënten'. Het Amerikaanse programma Mythbusters ontdekte het.
Ik dacht dat friet gewoon aardappel was?!
Ik durfde het niet te lezen....

Na wat mentale voorbereiding heb ik toch de stoute schoenen maar aangetrokken.
Dus...

De volgende keer dat je geniet van die Franse frietjes, bedenk dan dat er ook dimethypolysiloxane (E900) in zit: een siliconensoort dat ook wordt gebruikt in borstimplantaten, speelgoedrubber, haarconditioners en andere cosmetica.
Het goedje wordt gebruikt zodat het frietvet niet schuimt.

In de frietjes vind je ook de op petroleum gebaseerde chemische stof tert-butylhydrochinon. Met dit stofje blijft de friet langer houdbaar en verkleurt deze niet.
Daarna doorloopt het, zodra de friet gesneden is, nog een heel proces. En wordt het besprenkeld met een mix van:


  • de natuurlijke suiker dextrose: hierdoor krijgen de frietjes een goudgele kleur.
  • bakpoeder: om te voorkomen dat de friet grijs kleurt
  • koolzaadolie, sojaolie en maisolie
  • natuurlijke rundvleesaroma's
  • gehydrolyseerde tarwe
  • gehydrolyseerde melk
  • gehydrolyseerde soja
  • citroenzuur
  • zout (maar je kunt ook frietjes zonder zout bestellen...)
McDonald's bakt de frietjes twee keer voor ze geserveerd worden. Vijf van de ingrediënten worden bij beide bakbeurten gebruikt. Mythbusters spreekt dan ook van 19 bestanddelen.

En dan heb ik het hier alleen nog maar gehad over de frietjes...
Jak, ik hoef niet meer!



Meer lezen?
Over hamburgers: Health bytes