vrijdag 27 maart 2015

Patent op biologische producten




Aansluitend op het stuk over TTIP werd ik via een bericht op Facebook geattendeerd op een artikel (petitie) waarbij de Europese commissie zich hard maakt voor het 'Verbod op patenten op biologische producten'.

Diverse artikelen betreffende het TTIP waarschuwen ons al voor de risico's die dat verdrag met zich meebrengen, óók voor onze levensmiddelenindustrie. Zo zal de verplichting om op de verpakking te vermelden wat er in onze levensmiddelen zit, komen te vervallen. Dat betekent dus dat ze ongestoord kunnen toevoegen (of weglaten) wat ze maar willen. Met alle risico's voor onze gezondheid van dien.
Best eng!

Daarnaast proberen grote zaadbedrijven wereldwijd de macht over onze groenten te krijgen. Monsanto bijvoorbeeld, beweert een makkelijker te oogsten broccoli te hebben uitgevonden en wil de rechten van deze broccoli/zaden exclusief claimen. Of te wel: patenteren (daarnaast hebben ze nog 60 andere patenten aangevraagd...).
Daarmee krijgen ze dus (nog) meer zeggenschap over de voedingsmiddelenindustrie en dus ons eten.

Monsanto is producent van bestrijdingsmiddelen, genetisch gemodificeerde gewassen (en dat is niet fraai..) én 's werelds grootste zaadbedrijf. Bovendien niet bepaald een lievertje!! Want zoals je zou verwachten (willen of hopen) dat dat allemaal in het belang van de volksgezondheid is, moet ik je teleur stellen. Het is vooral in het belang van de geldtoevoer en machtspositie van meneer hemzelf...
Producten, zaden, groenten, ze zitten allemaal boordevol giftige en/of synthetische rotzooi. Want hoewel die bestrijdingsmiddelen misschien ongedierte van onze gewassen weren, komt het uiteraard ook ín onze gewassen die wij vervolgens nietsvermoedend 'lekker opeten' (en dan heb ik het hier nog maar even verder niet over wat dat doet met onze gezondheid...).

Diverse boeren zijn, door toedoen van Monsanto, door rechtszaken en claims, over de kop gegaan, omdat ze niet volgens of met zijn producten werken. Eerlijke en gezonde producten/groenten worden daarmee in de toekomst dus zeldzaam.
En zo zal het in de toekomst nog veel meer landbouwbedrijven, kwekers en telers vergaan als we accepteren dat je patent aan kunt vragen op zaden...


Op 4 maart jl. wijdde Zembla (Vara) een item aan Monsanto.


Uitzending Vara Zembla 4 mrt '15



Reactie Staatssecretaris Sharon Dijkstra van Economische Zaken:

1. Ik vind het zorgelijk dat de wereldvoedselvoorziening dreigt te worden geconcentreerd bij een paar multinationals. Ik vrees dat dit ten koste gaat van de mogelijkheden van plantenveredeling en de keuzevrijheid van kwekers, telers en consumenten. Dit kan negatieve gevolgen hebben voor de voedselzekerheid.

2. Om dit probleem aan te pakken wil ik in Nederland een wet ingevoerd waarmee in het Nederlandse octrooirecht net als in het kwekersrecht al een beperkte veredelingsvrijstelling (kwekersvrijstelling) is bereikt. Ik wil verdergaande wijzigingen doorvoeren ten gunste van kwekers, maar daarvoor is in ieder geval wijziging van de Europese regelgeving nodig. Tijdens het Nederlandse voorzitterschap van de Europese Unie volgend jaar zal ik initiatieven nemen om dit te bespoedigen.



Meer lezen?


Geen opmerkingen:

Een reactie posten