woensdag 25 maart 2015

TTIP - NEE!




TT- wat?

T T I P !
Transatlantic Trade and Investment Partnership.
Ofwel: Transatlantische Vrijhandels en Investeringsverdrag.

Zonder dat wij burgers er van op de hoogte zijn, zijn er in het geheim onderhandelingen gaande tussen de Amerikaanse en Europese overheid om de handel tussen Europa en de VS makkelijker te maken; het Transatlantische handelsakkoord.
Het doel is de handelsbarrières op te heffen, op een groot deel van de economische gebieden, die het eenvoudiger moeten maken om goederen en diensten tussen de VS en Europa te verhandelen (kopen en verkopen).
Niet ten bate van ons (ook al zullen ze het zo verkopen), maar vooral in het voordeel van de multinationals...

Toen ik er over hoorde en las schrok ik me rot!
Ze zijn gewoon onze stoelpoten onder ons vandaan aan het zagen!! En waarom laat onze 'democratische' staat dit toe? Waarom grijpt niemand in? We worden gewoon in een slangenkuil geworpen!
En, waarom wéten we dit niet? Waarom horen we dit niet op het acht uur journaal en waarom puilen de kranten niet uit over deze onderhandelingen? Waarom heeft niemand het hier over?!
Kunnen ze ons dit gewoon aandoen? Kunnen ze dit verdrag gewoon zomaar zonder meer gewetenloos en schaamteloos tekenen?
Blijkbaar...

Maar moeten we dit willen?  NEE!!!!
Het is namelijk niet zo maar iets. Iets dat over een half jaar weer terug gedraaid kan worden. Volgens mij teken we gewoon ons eigen doodvonnis!
'Nou nou, zo erg zal het vast niet zijn, ze zijn daar in Den Haag toch niet gek?', zullen veel mensen zeggen.
Maar zo erg gaat het wèl worden en zo gek zijn ze vrees ik wèl.
We hebben, als dit verdrag getekend gaat worden, namelijk niks meer te zeggen.
Amerika zal de regie in handen hebben en wij, simpele burgers, zijn de dupe. Wij hebben straks echt niks meer te zeggen!
Dus wordt het hoog tijd dat iedereen uit zijn slaapwandel-modus komt en verder gaat kijken dan naar wat ze ons, via de media, voor waarheid willen verkopen.


Een paar stukjes uit artikelen over TTIP van de sites 'Gewoon-nieuws' en 'Want to Know'.

Door het verdrag wordt de greep van het internationale bedrijfsleven op burgers, samenlevingen en regeringen nog groter dan nu al het geval is. De globalisering kent meer verliezers dan winnaars. Lonen en salarissen groeien nauwelijks meer. Integendeel, arbeid moet goedkoper worden om te kunnen concurreren met het buitenland. De praktijk is dat de winst door lagere arbeidskosten regelrecht in de zakken van het management en de aandeelhouders verdwijnt.

Verder bestaat de vrees dat het akkoord zal leiden tot een verlaging van de Europese normen op het gebied van milieu en voedselveiligheid. Voorbeelden zijn de mogelijke legalisering van met hormonen behandeld vlees, of het einde van het EU-verbod op schadelijke desinfectiemiddelen en bestrijdingsmiddelen in de land- en tuinbouw. Nationale- en Europese regels die de consument moeten beschermen worden door TTIP vogelvrij verklaard.

Er is inmiddels veel ophef over deze besprekingen, omdat de VS een soortgelijk ‘handelsverdrag’ heeft met Zuid-Amerika, wat geleid heeft tot een uiterst dominante rol van de VS in de handelsbetrekkingen tussen Zuid- en Noord Amerika. Een voorbeeld van de ongeëvenaarde scheefgroei is de vernietiging van maar liefst 4.000 ton zaden (4 miljoen kilo..!).
Het blijkt dat
 Colombiaanse overheidsinstellingen méér dan 4000 ton zaadgoed, dat door lokale boeren was geproduceerd, zonder pardon vernietigd hebben. Aanleiding was de ratificering van vrijhandelshandelsverdragen met de VS en Europa, waardoor wetten werden ingevoerd die het gebruik van inheemse en creoolse zaadrassen opeens illegaal maakte. Een waarschuwing..!?


 TTIP zal zorgen voor een verdere uitholling van de democratie. Door een vrijhandelsakkoord als TTIP zal het moeilijker worden voor regeringen om markten te reguleren in het algemeen nationaal belang. Bovendien bevat dit verdrag een regeling over ISDS (Investor State Dispute Settlements). Deze bepaling geeft bedrijven het recht schadevergoeding te eisen als wetten hun winst bedreigen. Hierdoor wordt het democratisch beginsel, dat de wetgevende bevoegdheid bij de burgers en hun verkozen vertegenwoordigers ligt, ondergraven.

In 'Zondag met Lubach' zocht Arjan Lubach van de VPRO het uit (15 maart '15):




Ik hoop van harte dat je verder gaat lezen, (onder)zoeken én dat we massaal de verschillende petities gaan tekenen om te voorkomen dat dit verdrag op korte termijn een onomkeerbaar feit is!!


Links naar petities:


Meer lezen?





Geen opmerkingen:

Een reactie posten